Vakjurylid prof.ir. Elphi Nelissen over De WarmteWissel: ‘Gewoon doen’

|Nog een klein maandje en dan sluit op 3 december de inschrijving voor De WarmteWissel, het initiatief voor de transitie naar een aardgasvrije en CO2-neutrale woningvoorraad met een neutrale impact op de energielasten en met behoud van wooncomfort.

Niet alleen de deelnemende corporaties kijken uit naar de slimme en compacte oplossingen die dat mogelijk moeten maken, maar ook de vakjury die de inzendingen gaat beoordelen. De WarmteWissel sprak daarover met jurylid prof.ir. Elphi Nelissen, hoogleraar Building Sustainability aan de TU Eindhoven.

Professor Nelissen onderstreept het belang van het initiatief: “Dit is nodig om de energietransitie te versnellen.” Ze brengt veel specifieke kennis en ervaring mee in de jury: “Die zet ik natuurlijk in voor de beoordeling, maar ik hoop ook iets te kunnen leren van de inzendingen.”

Waar gaat ze op letten in haar beoordeling? “De inzendingen moeten oorspronkelijk zijn, met een zekere realiseerbaarheid. Ik zie vooral potentie in ontwikkelingen in combinatie met circulariteit. Want daarbij zijn ook de deelnemende woningcorporaties gebaat die de voorstellen in de praktijk gaan toetsen. Gewoon doen en niet wachten totdat alles uitgeplozen is want dat zal nooit het geval zijn”, geeft Elphi praktisch mee.