Oosterpoort deelt inzichten 

Vriend van de challenge, Jan Verbruggen van Oosterpoort hebben verschillende installaties in woningen geplaatst opzoek naar duurzame oplossingen voor de CV-ketel. Graag delen zij hun inzichten en ervaringen tot dusver.

De basis van het verwarmen van woningen start bij goed isoleren en alle pilots zijn uitgevoerd bij energielabel B woningen.

Collectieve installaties – pilots lopen
Oosterpoort heeft ruim 10 jaar ervaring met het collectief verwarmen van nieuwbouw en bestaande woningen. Ruim 115 woningen zijn inmiddels op een collectief aangesloten. Zowel met open- als gesloten bron en met collectieve bivalent als met individuele warmtepompen. Inmiddels kunnen ze spreken van goede en minder goede ervaringen met open bron. De voorkeur gaat uiteindelijk uit naar een gesloten bron. Daarmee ervaren ze minder problemen. Daarnaast heeft Oosterpoort de voorkeur voor een kleinschalige aanpak (5 tot 10 woningen), kostentechnisch is dit voordeliger en heeft het minder grote impact bij uitval of als er iets misgaat in het systeem.

All electric oplossing – pilot afgerond
De all electric pilot met elektrische (infrarood) elementen voldoet naar wens in combinatie met het gebruik van zonnepanelen. Er is tijdens de pilot weinig onderhoud en de huurders zijn erg tevreden. Zo zagen de huurders een flinke besparing op hun lasten, zolang het salderen bestaat. De energieprijzen / saldering zijn doorslaggevend of deze oplossing voor lange termijn passend is.

Lucht-water warmtepompen
Met meerdere soorten pompen worden pilots gedaan.

  • Bivalent (Nefit) – pilot afgerond
    De pompen zijn in 2018/2019 geplaatst en draaien inmiddels een aantal jaren. Het financieel voordeel van deze pompen voor bewoners is minimaal maar zal wellicht nog toenemen, door stijging van de gasprijzen.
  •  Hybride pomp Intergas / Daikin – pilot begin dit jaar gestart
    Groot voordeel van dit systeem is het compacte formaat (afmeting CV-ketel). Het vervangen van een CV-ketel naar een hybride systeem kan dus zonder al te veel aanpassingen. De aanschafwaarde t.o.v. andere warmtepompen valt mee.
  • Hoge temperatuur 100% gasloos hogetemperatuur CO2 warmtepomp – pilot gestopt
    De resultaten (2019-2021) van deze warmtepompen laat een negatieve besparing zien op geld en CO2.


PVT-systemen – pilot in opstart
In samenwerking met Wocozon (partner in zonnepanelen) is Oosterpoort een pilot gestart met 3 type PVT-systemen: Tripple Solar, HR Solar en Volthera. De systemen zijn onlangs geïnstalleerd en waren goed te plaatsen. Om bewoners enthousiast te krijgen met huurverhoging (gegarandeerd voordeel anders geld terug) bleek erg lastig te zijn.

Het rendement van alle installaties wordt gemeten volgens bovenstaand principe.

Wilt u meer weten over een van de installaties, manier van werken of bepaalde resultaten? Neem contact op met Jan Verbruggen van Oosterpoort via: jverbruggen@oosterpoort.nl.