HeatLeap test klimaatneutrale verwarming in proefwoning Tiwos

De Tilburgse start-up HeatLeap gaat in een onbewoonde proefwoning van Tiwos een innovatieve klimaatneutrale centrale verwarming testen. Deze volledig elektrische iCV is een veelbelovende vervanger van de gas CV-ketel. Op 28 september 2021 brachten wethouder Oscar van Dusschooten (Energietransitie) en Tiwos-bestuurder René Scherpenisse een werkbezoek aan de proefwoning in De Reit. Daar zetten zij de installatie voor het eerst in werking. Als de test dit najaar naar verwachting verloopt, krijgen ook bewoonde huurwoningen een iCV op proef.

Steun vanuit Klimaatfonds
HeatLeap ontwikkelt oplossingen voor het klimaatneutraal verwarmen van renovatiewoningen. Het jonge bedrijf kon mede starten dankzij een lening van het Klimaatfonds, een investeringsfonds van gemeente Tilburg. “Tilburg wil in 2045 klimaatneutraal zijn. Om die doelstelling te bereiken,  stimuleren we zowel duurzame initiatieven als innovatie. De iCV lijkt een combinatie van allebei: een innovatief Tilburgs product dat bijdraagt aan een nieuwe, duurzame manier van verwarmen. Een mooie stap in de opgave waar we met elkaar voor staan. Met slim hergebruik van bestaande radiatoren en leidingen in huis. Ook dat is duurzaam en het beperkt de overlast voor bewoners bij vervanging”, aldus wethouder Dusschooten.

Klaar voor de toekomst
De iCV zit vol intelligente techniek. De installatie werkt op zonne-energie en (groene) stroom. De warmte van het dak wordt opgeslagen in een zonneboiler. Vaak kunnen de bestaande radiatoren blijven hangen. In renovatieprojecten is de iCV daardoor een stuk vriendelijker voor bewoners dan een warmtepomp. De verwarming biedt het comfort van de gas-CV maar dan schoner, betaalbaar en klaar voor de toekomst. Want dit is nog maar het begin, zegt Maurice van Tholen van HeatLeap: “Een volgende stap is om stroom op te slaan in batterijen, in huis of in de wijk. Daarmee kunnen we consumptie en productie van stroom beter op elkaar afstemmen. Dit kan schelen in de stroomrekening voor bewoners én het ontlast het zwaarbelaste elektriciteitsnetwerk. De iCV functioneert in eerste instantie dus alleen als verwarming. Maar het is een energiemanagement systeem dat voorbereid is op de toekomst.”