Homepage Old2021-07-07T09:21:31+02:00


De WarmteWissel:
CO2 UIT en warmte AAN

Cooll, Fectum en Tarnoc
winnaars van De WarmteWissel

Tijdens het finale-event van De WarmteWissel, op donderdag 5 maart in Noordkade te Veghel, werden de vijf finalisten en hun oplossingen beoordeeld door vakjury en publiek. Rondom en tijdens het middagvullende evenement konden alle gasten nader kennismaken met diverse van de 48 inzendingen, netwerken, bestaande contacten ontmoeten en nieuwe relaties opdoen.

De drie winnaars Compacte gasgestookte warmtepomp van Cooll Sustainable Energy, Duurzaam thermisch energiesysteem van Fectum en Tarnoc Turbine Ketel, gingen elk met een cheque van 20.000,- euro naar huis, terwijl de andere twee finalisten, HRsolar SPRING en Volthera Hybride PVT Systeem, beide een cheque van 5.000,- euro in ontvangst mochten nemen. De meeste publieksstemmen gingen naar Volthera, dat daarmee de publieksprijs won.

De acht Brabantse lente-corporaties gaan de winnende oplossingen in de praktijk testen, door samen met de winnaars proefopstellingen in daadwerkelijke huurderswoningen te realiseren.

De WarmteWissel

We kunnen er niet omheen: de aarde warmt op. Een onderwerp waar veel over wordt gesproken en geschreven. Er is duidelijk iets aan de hand. Wij willen en gaan er echt iets aan doen! Wij willen de CO2-uitstoot drastisch verlagen.

Jaarlijks vervangen wij bij circa 5.000 woningen individuele CV-(combi)ketels. We zijn op zoek naar een duurzame oplossing voor deze ketels. Een compacte oplossing met een minimaal 80% CO2-reductie ten opzichte van de huidige CV-(combi)ketel, minder of geen aardgasgebruik, betaalbaar en eenvoudig in gebruik.

Om de transitie naar een aardgasvrije en CO2-neutrale woningvoorraad te kunnen maken, met een neutrale impact op de energielasten, hebben we [markt]partijen opgeroepen mee te doen aan De WarmteWissel.

Download BRIEFING
VRAAG EN ANTWOORD

De Jury

Diederik Samsom (voorzitter)
Onderhandelaar voor het landelijk klimaatakkoord

Sabine Jansen
Universitair Docent TU Delft – Architectural Engineering & Technology

Paulus Jansen
Algemeen Directeur Woonbond

Elphi Nelissen
Professor Building Sustainability TU Eindhoven

Harrie Windmüller
Bestuurder BrabantWonen, namens het Lente-bestuur

Het WarmteWissel-team

Christel van Vught
Projectleider

Örjan Game
Technisch projectleider

Rick Wielens
Projectbegeleider vanuit House of Open Innovation

De foto’s die tijdens De Uitwisseling zijn gemaakt  kun je hier bekijken.

Foto album

Actueel

HeatLeap test klimaatneutrale verwarming in proefwoning Tiwos

HeatLeap test klimaatneutrale verwarming in proefwoning Tiwos De Tilburgse start-up HeatLeap gaat in een onbewoonde proefwoning van Tiwos een innovatieve klimaatneutrale centrale verwarming testen. Deze volledig elektrische iCV is een veelbelovende vervanger van de gas CV-ketel. Op 28 september 2021 brachten wethouder Oscar van Dusschooten (Energietransitie) en Tiwos-bestuurder René Scherpenisse een [...]

Oosterpoort deelt inzichten

Oosterpoort deelt inzichten  Vriend van de challenge, Jan Verbruggen van Oosterpoort hebben verschillende installaties in woningen geplaatst opzoek naar duurzame oplossingen voor de CV-ketel. Graag delen zij hun inzichten en ervaringen tot dusver. De basis van het verwarmen van woningen start bij goed isoleren en alle pilots zijn uitgevoerd bij energielabel [...]

Woonwaard deelt ervaringen met pilot 10 hybride warmtepompen

Woonwaard deelt ervaringen met pilot 10 hybride warmtepompen  In april 2019 is bij Woonwaard het bestuursbesluit aangenomen om te starten met een pilot van 10 hybride warmtepompen bij bestaande woningen zonder dat aanpassing van het huidige cv-afgiftesysteem noodzakelijk is dan wel aanvullende isolatie maatregelen genomen hoeven te worden. De doelstelling van deze [...]

Namens de Lente-corporaties

Vrienden van De WarmteWissel

House of Open Innovation treedt op als projectmanager voor De WarmteWissel.

Over House of Open Innovation

Innovatie gaat tegenwoordig over toegang, niet over eigendom. Weten waar kennis, kunde en oplossingen te vinden zijn en daar toegang krijgen, is echter de eerste stap. Om nieuwe oplossingen goed te implementeren is het noodzakelijk dat de organisatie innovaties succesvol kan absorberen en integreren in het bedrijfsmodel. Implementatie van innovatie is wat wij doen. Onze gereedschapskist is gevuld met allerlei instrumenten.

Innovatie vraagt altijd om een gedragsverandering, soms ondersteund met technologie. Naast de reguliere diensten bieden we specifieke programma’s die zich richten op de mensfactor in Open Innovatie. Wij helpen organisaties om Open Innovatie tot een bewezen en succesvolle manier van werken te maken, op maat voor de organisatie en partners.

Contact

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen via info@warmtewissel.nl

Ga naar de bovenkant