Homepage Old2022-05-31T16:56:14+02:00


De WarmteWissel:
CO2 UIT en warmte AAN

Cooll, Fectum en Tarnoc
winnaars van De WarmteWissel

Tijdens het finale-event van De WarmteWissel, op donderdag 5 maart in Noordkade te Veghel, werden de vijf finalisten en hun oplossingen beoordeeld door vakjury en publiek. Rondom en tijdens het middagvullende evenement konden alle gasten nader kennismaken met diverse van de 48 inzendingen, netwerken, bestaande contacten ontmoeten en nieuwe relaties opdoen.

De drie winnaars Compacte gasgestookte warmtepomp van Cooll Sustainable Energy, Duurzaam thermisch energiesysteem van Fectum en Tarnoc Turbine Ketel, gingen elk met een cheque van 20.000,- euro naar huis, terwijl de andere twee finalisten, HRsolar SPRING en Volthera Hybride PVT Systeem, beide een cheque van 5.000,- euro in ontvangst mochten nemen. De meeste publieksstemmen gingen naar Volthera, dat daarmee de publieksprijs won.

De acht Brabantse lente-corporaties gaan de winnende oplossingen in de praktijk testen, door samen met de winnaars proefopstellingen in daadwerkelijke huurderswoningen te realiseren.

De WarmteWissel

We kunnen er niet omheen: de aarde warmt op. Een onderwerp waar veel over wordt gesproken en geschreven. Er is duidelijk iets aan de hand. Wij willen en gaan er echt iets aan doen! Wij willen de CO2-uitstoot drastisch verlagen.

Jaarlijks vervangen wij bij circa 5.000 woningen individuele CV-(combi)ketels. We zijn op zoek naar een duurzame oplossing voor deze ketels. Een compacte oplossing met een minimaal 80% CO2-reductie ten opzichte van de huidige CV-(combi)ketel, minder of geen aardgasgebruik, betaalbaar en eenvoudig in gebruik.

Om de transitie naar een aardgasvrije en CO2-neutrale woningvoorraad te kunnen maken, met een neutrale impact op de energielasten, hebben we [markt]partijen opgeroepen mee te doen aan De WarmteWissel.

Download BRIEFING
VRAAG EN ANTWOORD

De Jury

Diederik Samsom (voorzitter)
Onderhandelaar voor het landelijk klimaatakkoord

Sabine Jansen
Universitair Docent TU Delft – Architectural Engineering & Technology

Paulus Jansen
Algemeen Directeur Woonbond

Elphi Nelissen
Professor Building Sustainability TU Eindhoven

Harrie Windmüller
Bestuurder BrabantWonen, namens het Lente-bestuur

Het WarmteWissel-team

Christel van Vught
Projectleider

Örjan Game
Technisch projectleider

Rick Wielens
Projectbegeleider vanuit ESTI

De foto’s die tijdens De Uitwisseling zijn gemaakt  kun je hier bekijken.

Foto album

Actueel

Installatie Tarnoc turbineketel

Afgelopen mei is bij Tiwos de Tarnoc Turbineketel geïnstalleerd. Dit is een warmtepomp, waarbij door middel van luchtcompressie warmte uit de buitenlucht wordt gehaald. Het is een all-electric vervanging voor een gasgestookte cv-ketel. De bewoner van de ‘pilotwoning’ is tot op heden erg tevreden over de werking van de installatie en [...]

De Turbineketels van Tarnoc worden geplaatst

Het is een jaar geleden dat de turbineketel van Tarnoc succesvol getest is in een woning van WonenBreburg. Inmiddels is de ketel doorontwikkeld naar een gecertificeerd model. Klaar voor de echte test in de praktijk. Vorige week is de eerste installatie in een bewoonde woning van Zayaz geplaatst, deze week volgde [...]

Vernieuwde ketels voor Tarnoc

De vernieuwde ketels van Tarnoc beginnen van de band te rollen. Bij het nieuwe model is de demper ingebouwd, de luchtuitlaat naar de bovenkant van de ketel verplaatst en is het voorraadvat voor tapwater verkleind van 90 naar 50 liter. Hierdoor neemt de installatie veel minder ruimte in de woning in. [...]

Namens de Lente-corporaties

Vrienden van De WarmteWissel

ESTI treedt op als projectmanager voor De WarmteWissel.

Over Ecosystem Thinking Institute (ESTI) 

Innovatie gaat tegenwoordig over toegang, niet over eigendom. Weten waar kennis, kunde en oplossingen te vinden zijn en daar toegang krijgen, is echter de eerste stap. Om nieuwe oplossingen goed te implementeren is het noodzakelijk dat de organisatie innovaties succesvol kan absorberen en integreren in het bedrijfsmodel. Implementatie van innovatie is wat wij doen. Onze gereedschapskist is gevuld met allerlei instrumenten.

Innovatie vraagt altijd om een gedragsverandering, soms ondersteund met technologie. Naast de reguliere diensten bieden we specifieke programma’s die zich richten op de mensfactor in Open Innovatie. Wij helpen organisaties om Open Innovatie tot een bewezen en succesvolle manier van werken te maken, op maat voor de organisatie en partners.

Contact

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen via info@warmtewissel.nl

Ga naar de bovenkant