Winnaar – Fectum2023-02-09T12:36:54+01:00

Fectum

Duurzaam thermisch energiesysteem

Bijdragen aan het verduurzamen van onze planeet

Fectum wil een bijdrage leveren aan het verduurzamen van de planeet. Fectum doet dit door een duurzaam en robuust warmtesysteem te ontwikkelen.

Doordat Fectum een realistische kijk heeft op de energietransitie, heeft het bedrijf een tweetrapsraket voor ogen. Eerst 80% besparen besparen op gas voor een goede prijs en vervolgens toewerken naar een 100% besparing op gas.

De Visie van Fectum

In de komende jaren wil Fectum een betrouwbaar systeem op de markt hebben. Op dit moment zijn 100% gasloze systemen erg duur, waardoor een 80% gasreductie systeem een goed alternatief is. Voor dezelfde prijs worden meer huishoudens bereikt en dus, wordt er onder de streep meer gas mee bespaard. Fectum kijkt bij het uitbrengen van zijn warmtesysteem zeker naar strategische partners om zoveel mogelijk huishoudens te bereiken.

Natuurlijk is het ultieme doel 100% gasreductie. Daarom wordt er de komende jaren hard gewerkt om het systeem verder te optimaliseren.

De oplossing

Een thermisch energiesysteem die gebruik gemaakt van vacuümbuiszonnecollectoren. De warmte uit de collectoren (die ook in de winter een goed rendement hebben) wordt opgeslagen in een buffervat. Door een slimme eigen regeling (Heatbro) wordt deze warmte gebruikt voor zowel ruimteverwarming als tapwater. Dit moet een gasreductie van 80% opleveren. Bekijk hier de flyer van Fectum met meer informatie.

Status

  •  2020: Testopstelling plaatsen in leegstaande woning van BrabantWonen
  • 2021: Plaatsing Fectum systeem in 7 bewoonde woningen en monitoring resultaten van een volledig stookseizoen.
  • 2022: De testresultaten van het volledige stookseizoen 2021-2022 zijn bekend. Het rendement wordt helaas niet gehaald als de cv-ketel is ingesteld op een temperatuur van 90/70 graden. Daardoor wordt de opgeslagen energie in het buffervat niet gebruikt tenzij de cv wordt ingesteld op 70/50 graden. Mogelijk is het Fectum systeem geschikt voor Label A/B midden temperatuur, maar niet geschikt voor label C/D hoog temperatuur.

Het Fectum systeem voldoet hiermee niet aan de randvoorwaarden van de WarmteWissel en daarom stopt deze pilot binnen de kaders van de WarmteWissel. Corporaties bepalen zelf of ze doorgaan met de pilot op midden temperatuur of de installatie ombouwen naar een reguliere zonneboiler met alleen warmwater.

Wat gebeurde er tot nu toe bij Fectum?

Eerste proefwoning opgeleverd door Fectum

oktober 29th, 2020|Fectum|

Eerste proefwoning opgeleverd door Fectum In de afgelopen weken is de eerste installatie van Fectum geplaatst in een onbewoonde woning van BrabantWonen. De oplossing van Fectum bevat vacuumbuizen-zonnecollectoren op het dak die de warmtebron van het systeem zijn. In de woning is een buffervat geplaatst en een slimme regel-unit. Deze unit zorgt [...]

WEBSITE FECTUM
VOLG FECTUM OP LINKEDIN
BEKIJK MEER OP YOUTUBE
Ga naar de bovenkant